Mesélő Jelek

Mesélő Jelek – babajelbeszéd tanfolyam

A babajelbeszéd egy olyan “titkos” nyelv a baba és a szülők (felnőttek) között, melynek során kézjelekkel egészítjük ki a beszélt nyelvet. Ezt a születés utáni néhány évben taníthatjuk gyermekünknek.

A kisbabák ösztönösen is használják a test- és jelbeszédet (pl. tapsolás, integetés, fejrázás stb.) Ezen kívül nagy szeretettel kezdik el utánozni a felnőtteket, amikor erre már képesek. Ezeket a természetes képességeket használja ki a baba jelbeszéd.

A babajeleket a beszéd mellett használjuk oly módon, hogy az elhangzott szavakat kiegészítjük annak jelével úgy, hogy kisbabánk közben látja az elhangzott szóhoz kapcsolódó tárgyat vagy tevékenységet is. Ő ezt az utánzás természetes módszerével kis idő után elsajátítja, így szavak nélkül is tudunk vele kommunikálni.

Minden csecsemő természetes vágya, hogy kifejezze, mit szeretne, de amíg a beszédkészsége nem alakult ki, ez gyakran nehézségekbe ütközik. Sokszor még a gyakorlott anyukák is félreértik, mit szeretne velük közölni babájuk. A babajelbeszéd segít áthidalni és könnyebbé tenni ezt az időszakot, míg a gyermek szavakkal nem tudja kifejezni magát.

Ha a baba sírás helyett ki tudja fejezni, mit akar, csökken a stressz, erősödik a kötődés, és nő a szülő-gyermek közti megértés. Sőt, a kicsi későbbi verbális készségei is fejlődnek.

A gyerekek igen könnyen képesek a jelbeszédet megtanulni. Már 6 hónapos kortól meg tudják különböztetni a jeleket egymástól, amiket mutatunk nekik. Ezt a készségfejlesztést 6-10 hónapos korban ajánlott elkezdeni. Korábban is jelelhetünk a babánknak, de akkor természetesen több idő szükséges majd ahhoz, hogy „feleljen”. Persze később is el lehet kezdeni a jelbeszédet, amikor gyermekünk már elkezdett beszélni, hiszen az 1-2 évesek nagyon gyorsan megkedvelik ezt a fajta játékos tanulást, és gyorsan bővítik szókincsüket. A módszer egyik fontos eleme a türelem: nem erőltetünk semmit, hiszen minél játékosabb formában mutatjuk babánknak a különböző dolgokat jelölő mozdulatokat, annál szívesebben fog utánozni minket.

www.meselojelek.hu